Co zamiast cukru: czym słodzić potrawy dziecka?
Opublikowany przez:
LwiaMatka
2019-07-31 13:55:00
Autor zdjęcia/źródło:
Mona Mok / Unisplash
Czym można słodzić potrawy dziecka podczas rozszerzania diety? Poznaj zamienniki złego cukru, które zdrowo osłodzą potrawy malucha.
Cukier niezdrowy jest i kropka. W świetle najnowszych badań nie ma co cukrowi cukrzyć. Dlatego im dłużej da się go uniknąć w diecie dziecka, tym lepiej dla jego odporności na infekcje i choroby. Czym jednak byłoby życie dziecka bez słodkich chwil zapomnienia? Oto czym warto i można dosładzać potrawy dziecięce podczas rozszerzania diety niemowlaka (i później również).
Co zamiast cukru w diecie niemowlaka?
- Daktyle - owoce mocy, bogate w cukry proste (łatwostrawne, dające duży zastrzyk energii tuż po spożyciu), witaminy A, B1 i B2, C isole mineralne. Dodatkowo mają właściwości lecznicze i wzmacniają odporność.
- Banany - osładzają mdły i maślany smak awokado, tworząc po zmiksowaniu razem pyszny krem (nawet dorośli nie mogą się oprzeć). Sprawdzi się też jako "słodzik" do kasz, jogurtów i płatków owsianych.
- Kokos - w zależności od potrawy, użyć możemy mąki kokosowej (do placuszków, omletów, naleśników), mleka kokosowego (warzyw na parze, musów owocowych) lub oleju kokosowego (do wszystkiego). Pyszny słodki aromat podniesie rangę słodkości potrawy.
- Erytol - fenomenalnyorganiczny związek chemiczny, alifatyczny alkohol czterowodorotlenowy z grupy cukroli - składnik zdrowych weków bez cukru.
- Burak cukrowy - świetnie "dosładza gorzkie" warzywa, takie jak brokuł. Warto łączyć je razem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora